Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W centrum francuskiego miasta Metz, przy Placu Republiki w latach 80. wybudowano dom towarowy sieci Lafayette. W kolejnych dekadach gmach stracił na znaczeniu – jego przestarzała forma oraz staromodny układ funkcjonalny przestały przyciągać klientów. Pracownia Manuelle Gautrand Architecture zaprojektowała więc modernizację sklepu.

 

Dach jak neon

Najważniejszym elementem modernizacji było jednak dostawienie do budynku dachu, biegnącego pomiędzy strefą szkła a kamienia na elewacjach. Nie jest to zwykła sklepowa markiza – to dach o specyficznej konstrukcji, przypominającej neony – jest bowiem podświetlany. Jego łamany kształt, zmienna wielkość (ma od 2,3 do 5,3 metra szerokości) oraz intensywny, czerwony kolor radykalnie wpłynęły na wyraz kamiennego budynku.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera