Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W centrum francuskiego miasta Metz, przy Placu Republiki w latach 80. wybudowano dom towarowy sieci Lafayette. W kolejnych dekadach gmach stracił na znaczeniu – jego przestarzała forma oraz staromodny układ funkcjonalny przestały przyciągać klientów. Pracownia Manuelle Gautrand Architecture zaprojektowała więc modernizację sklepu.

 

Figlarna spódnica

Odmieniły oblicze ciężkiej bryły, nadając jej figlarnej lekkości. Teraz niektórym dom handlowy kojarzy się z budynkiem, ubranym w falbaniastą spódnicę. Inni doceniają zadaszenie jako ochronę przed deszczem, jeszcze innym podoba się światło, jakie dach emituje po zmroku. Foto: Vincent Fillon, www.manuelle-gautrand.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera