Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zaprojektowanie nowego budynku w sąsiedztwie obiektu tak znanego, tak charakterystycznego i bezcennego, jakim jest Stonehenge – to bez wątpienia nie lada wyzwanie. Ostatecznie, po latach negocjacji, dokonali tego architekci z pracowni Denton Corker Marshall. Efekt ich prac wzbudził wiele pozytywnych komentarzy i dziś, rok po powstaniu budynku nikt nie ma wątpliwości, że jego budowa była potrzebna.

 

Pod wspólnym dachem

Architekci zaproponowali budowę trzech osobnych, lekkich, szklanych brył, połączonych wspólnym dachem. Kryty blachą cynkową dach, wsparty na 211 nieregularnie rozstawionych, smukłych słupach – to najważniejszy element wyrazu tej budowli.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera