Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W gęstą zabudowę wijącej się w południowej części Paryża niewielkiej uliczki architekci z pracowni Rh+ Architecture wkomponowali nowy obiekt – centrum opieki nad dziećmi. Jak przyznają sami projektanci, forma obiektu wynikła bezpośrednio z głębokiej analizy wyglądu i charakteru okolicy, w jakiej miał powstać.

 

Rozbita bryła

Architekci postanowili wpisać swoją budowlę w pierzeję ulicy, uzupełnić ją w tradycyjny sposób. Żeby jednak nie tworzyć dużej, zwartej kubatury rozbili bryłę na kilka mniejszych części. Dzięki temu łatwiej było też wkomponować budynek w specyficzny kształt lekko opadającej ulicy.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera