Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W gęstą zabudowę wijącej się w południowej części Paryża niewielkiej uliczki architekci z pracowni Rh+ Architecture wkomponowali nowy obiekt – centrum opieki nad dziećmi. Jak przyznają sami projektanci, forma obiektu wynikła bezpośrednio z głębokiej analizy wyglądu i charakteru okolicy, w jakiej miał powstać.

 

Trójwymiarowa okładzina

Jako że autorzy nie chcieli tworzyć imitacji historycznych form, nadali budynkom nowoczesny kształt. Poszczególne części kompleksu – to białe „kostki” z prawie niewidocznymi, przeszklonymi tarasami. Jedynym urozmaiceniem gładkich elewacji są perforowane, trójwymiarowe płyty, pokrywające przyziemie budynków oraz otaczający kompleks parkan. Foto: www.rhplus-architecture.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera