Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W miastach, położonych nad zatokami zabudowa linii brzegowej jest szczególnie ważna: widoczna z daleka, stanowi o charakterze miasta, ma ogromny wpływ na jego wygląd i odbiór przez ludzi. Dlatego też architekci z pracowni Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma, projektując biurowiec przy słynnej kopenhaskiej promenadzie Langelinie stanęli przed niełatwym zadaniem.

 

W widocznym miejscu

Architekci dobrze zdawali sobie sprawę, że projektowany przez nich gmach wpłynie na panoramę miasta, będzie go widać bowiem nie tylko z ulicy, ale i z drugiej strony zatoki. Ponadto stanął na samym końcu wąskiego cypla, zamykając go, a więc w najbardziej widocznym miejscu. Nie mniej istotne było jednak według nich skomponowanie bryły zgodnej z ideami zrównoważonego rozwoju, a więc przyjaznej zarówno naturze, jak i użytkownikom, a także otaczającej przestrzeni.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera