Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W miastach, położonych nad zatokami zabudowa linii brzegowej jest szczególnie ważna: widoczna z daleka, stanowi o charakterze miasta, ma ogromny wpływ na jego wygląd i odbiór przez ludzi. Dlatego też architekci z pracowni Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma, projektując biurowiec przy słynnej kopenhaskiej promenadzie Langelinie stanęli przed niełatwym zadaniem.

 

Tylko cegła

Długi, kilkukondygnacyjny budynek wzniesiono w całości z cegły. Określenie „w całości” ma tu kluczowe znaczenie, bowiem wykonano z niej również dach biurowca. Na całym budynku nie pojawia się żaden inny materiał, tylko cegła o tradycyjnym, rdzawym kolorze. Zabieg ten spowodował, że budowla wydaje się wyjątkowo jednorodna, spójna, niektórym może przypominać raczej rzeźbę niż siedzibę firmy.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

.BIG – zielony biurowiec
.BIG – zielony biurowiec

.BIG – to nazwa nowego obiektu biurowego, który powstał w Krakowie przy ulicy Kapelanka, która w ost ...

Naked House – projekt domu pracowni MAZM
Naked House – projekt domu pracowni MAZM

Naked House – projekt domu jednorodzinnego pracowni MAZM powstał dla rodziny z dziećmi. Wydawać by s ...

Unikato – lekarstwo dla miasta
Unikato – lekarstwo dla miasta

Unikato – to realizacja architektoniczna wyjątkowa z wielu powodów. Budżet tej inwestycji był ekstre ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera