Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt nowego centrum handlowego został opracowany dla chińskiego miasta Zhengzhou przez chińsko-amerykańską pracownię amphibianArc. Architekci nadali projektowi kształt dość oryginalny – z mnóstwem zieleni, płynącą wodą, pionowym akwarium.

 

Walczyć o ochronę środowiska

Te wszystkie namiastki prawdziwych elementów krajobrazu, rzek, mórz, zieleni pojawiają się w projekcie centrum handlowego nieprzypadkowo. Jak podkreślają architekci, miasto Zhengzhou jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych miejsc na świecie. Za pomocą centrum handlowego, wyposażonego w atrakcyjne elementy naturalnego krajobrazu łatwiej będzie promować wiedzę na temat ochrony środowiska, zachęcać ludzi, by walczyli o poprawę jakości powietrza czy wody. Innymi słowy centrum handlowe ma być wspomożeniem w staraniach o ochronę środowiska w całym regionie. Foto: www.amphibianarc.com, www.designboom.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera