Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jean Nouvel w 2011 roku wygrał konkurs architektoniczny na projekt budynku komisariatu policji w Charleroi w Belgii. W połowie listopada 2014 roku gmach został oddany do użytku. Jego atrakcyjny wygląd ma pomóc poprawić opinię na temat służb mundurowych.

 

Na dużym placu

Dzięki zamknięciu wielu funkcji komisariatu w wieży, na powierzchni ziemi pozostała duża niezabudowana przestrzeń. Przed komisariatem, zabudowaniami dawnych koszar oraz niskim budynkiem szkoły tańca powstał w ten sposób publiczny plac, przestrzeń nie tylko łącząca wszystkie budynki, ale i dostępna dla mieszkańców. Foto: www.jeannouvel.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera