Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zbudowany w bułgarskiej miejscowości Dorkovo według projektu biura Foso Simeon Stoilov Studio pawilon paleontologiczny jest nominowany do Mies van der Rohe Award 2015. Niewielki budynek ma formę, która współgra z liczącymi nawet 5 milionów lat eksponatami.

 

Ze świetlikiem

Jednym pawilon przypomina namiot, rozstawiany nad wykopaliskami, innym prehistoryczny szałas i oba te skojarzenia nie są nieuzasadnione. Budynek ma kształt drewnianej kopuły, skomponowanej z lekko skręcających się paneli. Ściany z desek na szczycie pawilonu nie stykają się ze sobą, tworząc świetlik. To właśnie pod nim stanął model Anancusa avernensisa.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera