Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zbudowany w bułgarskiej miejscowości Dorkovo według projektu biura Foso Simeon Stoilov Studio pawilon paleontologiczny jest nominowany do Mies van der Rohe Award 2015. Niewielki budynek ma formę, która współgra z liczącymi nawet 5 milionów lat eksponatami.

 

Klimat srzed milionów lat

Pawilon zbudowano z szarych desek tak, by trochę przypominał budowle, wzniesione niewprawną ręką człowieka prehistorycznego. Nie jest to supernowoczesna przestrzeń ekspozycyjna, a raczej prosty namiot, w którym naprawdę można poczuć ducha przeszłości. Lakoniczna forma architektoniczna doskonale współgra z tematem, jakiemu poświęcona jest placówka i z prezentowanymi tu obiektami. To właśnie umiejętność oddania klimatu, nastroju prastarych dziejów doceniło jury Mies van der Rohe Award. Foto: http://miesarch.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera