Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wśród nominowanych w tegorocznej edycji Mies van der Rohe Award znalazł się Hostel Wadi, położony w lesie obiekt, oferujący noclegi. Jury doceniło go za formę idealnie dopasowaną do specyficznego otoczenia. Obiekt zaprojektowała włoska pracownia Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò.

 

Wpisany w las

Budynek z pokojami dla gości ośrodka został postawiony w środku sosnowego lasu. Jury Mies van der Rohe Award doceniło niezwykłe wkomponowanie nowej kubatury w leśne otoczenie. Budynek założono na planie koła - w ten sposób powstał okrągły dziedziniec, na który otwierają się wszystkie pokoje. Dość lekka konstrukcja budynku została posadowiona między drzewami tak, aby w jak najmniejszym stopniu zakłócić harmonię przyrody.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

.BIG – zielony biurowiec
.BIG – zielony biurowiec

.BIG – to nazwa nowego obiektu biurowego, który powstał w Krakowie przy ulicy Kapelanka, która w ost ...

Naked House – projekt domu pracowni MAZM
Naked House – projekt domu pracowni MAZM

Naked House – projekt domu jednorodzinnego pracowni MAZM powstał dla rodziny z dziećmi. Wydawać by s ...

Unikato – lekarstwo dla miasta
Unikato – lekarstwo dla miasta

Unikato – to realizacja architektoniczna wyjątkowa z wielu powodów. Budżet tej inwestycji był ekstre ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera