Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wśród nominowanych w tegorocznej edycji Mies van der Rohe Award znalazł się Hostel Wadi, położony w lesie obiekt, oferujący noclegi. Jury doceniło go za formę idealnie dopasowaną do specyficznego otoczenia. Obiekt zaprojektowała włoska pracownia Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò.

 

Szacunek dla natury

Budynku prawie nie widać: dach budowli porasta zieleń lasu, sam obiekt wzniesiono z drewna, przez do dobrze komponuje się z pniami sosen. Naturalny porządek przyrody został tu zaburzony w niewielkim stopniu, jednocześnie tak dobrze zaprojektowany obiekt swoim użytkownikom daje niezwykłą okazję przebywania w bliskości przyrody, wśród drzew, w środku lasu. Żyjemy w czasach, gdy szacunek do natury oraz jej zrozumienie jest wielką wartością – czy sposób, jak zaprojektowano Hostel Wadi zasługuje na Mies van der Rohe Award? Foto: http://miesarch.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Casa Bruma – dom z betonu
Casa Bruma – dom z betonu

Meksykańska architektka, Fernanda Canales, we współpracy z Claudią Rodríguez stworzyła projekt archi ...

Webinarium Saint-Gobain: Villa Metro jako przykład zrównoważonego projektowania
Webinarium Saint-Gobain: Villa Metro jako przykład zrównoważonego projektowania

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

VELUX Archi-Vizje: Zdrowy dom. Webinarium
VELUX Archi-Vizje: Zdrowy dom. Webinarium

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera