Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Peter Zumthor już drugi raz podjął współpracę z władzami Norwegii. Przy jednej z wciąż rozwijającej się, biegnącej przez cały kraj sieci Narodowych Dróg Turystycznych zaprojektował Muzeum Kopalni Cynku w formie wiszącego pawilonu. Kilka lat wcześniej zrealizował pawilon, poświęcony norweskim czarownicom i procesom o czary.

 

Muzeum na skale

Peter Zumthor zaprojektował więc prostopadłościan ze stali, podczepiony do skalnej ściany za pomocą widocznego, wydobytego na zewnątrz stelaża. Do wnętrza pawilonu łatwo się dostać prosto z parkingu; w ścianach budynku wycięto otwory, dzięki którym można przy okazji zwiedzania zobaczyć też piękną panoramę doliny, ciągnącej się poniżej. Pawilonowi z ekspozycją towarzyszy drugi budynek, drewniany, stojący w pobliżu. W nim mieści się kawiarnia. Foto: http://foto.turistveg.no, http://zumthor.tumblr.com, www.designboom.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera