Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Thomas Heatherwick dla uniwersytetu w Singapurze zaprojektował kompleks zabudowy, służący studentom jako przestrzeń do wspólnej i indywidualnej nauki. Podobne obiekty powstają na terenie kampusów wielu uczelni na świecie, ale ten obiekt ma zupełnie wyjątkową formę.

 

Na nowe czasy

Thomas Heatherwick startując w konkursie na projekt tego obiektu sam podkreślał konieczność redefinicji „centrum nauki dla studentów”. W epoce internetu straciły rację bytu budynki, które przyciągały użytkowników dostępem do lektur czy podręczników. Dziś przecież wszystko się ma w telefonie komórkowym. Dlatego Thomas Heatherwick uznał, że ważniejsze jest wykreowanie przestrzeni, w której studenci będą się socjalizować, będą się uczyli współpracować, nawiązywać kontakty i robić coś wspólnie.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera