Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wieżowiec zacienia spory obszar dookoła siebie – wie to każdy, kto, przechodził u stóp drapacza chmur. Pracownia NBBJ opracowała właśnie projekt wieżowca, który nie rzuca cienia. Ta innowacyjna konstrukcja pozwoli podnieść komfort mieszkańców i pracowników znajdujących się w sąsiedztwie wysokich budynków.

 

W oparciu o badania

Wieżowiec, który nie rzuca cienia jest więc wynikiem analiz i badań. Architekci opracowali algorytm, który śledzi kąty padania światła słonecznego na fasadę budynku w ciągu każdego dnia roku (oczywiście taki algorytm jest inny dla każdej szerokości geograficznej). Te dane przełożyli na formy brył i okazało się, że aby nowy wieżowiec rzucał o 50% mniej cienia niż standardowy, oba budynki muszą mieć kształt lekko wyginających się łuków.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera