Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drewniana elewacja jest elementem charakterystycznym muzeum, które powstało w szwedzkiej miejscowości Torsby. Kiedyś w budynku mieściła się szkoła, później dzięki projektowej interwencji pracowni Bornstein Lyckefors zupełnie zmienił on swoje oblicze i dzięki drewnianej elewacji zyskał nowy wyraz.

 

Sielski klimat

Budynek ma układ niskiego pawilonu, załamującego się pod kątem prostym. Dzięki takiej bryle przed muzeum mógł powstać dziedziniec, który osłonięty z dwóch stron drewnianą elewacją nabrał sielskiego i przytulnego charakteru. Zastosowanie prostej, surowej, drewnianej elewacji spowodowało, że gmach nie wydaje się chłodnymi i poważnym muzeum, przypomina raczej przyjazne każdemu wiejskie zabudowania, w których zwykle każdy czuje się dobrze. Foto: www.bornsteinlyckefors.se

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera