Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Aluminiowa fasada kryje nowopowstały gmach Wydziału Nauk o Życiu Uniwersytetu w Bristolu. Projekt nowej siedziby wydziału opracowało biuro Sheppard Robson, nadając budowli bardzo ciekawy kształt.

 

Walce z aluminium

Aluminiowa fasada jest najważniejszym wizualnym elementem tego projektu. Płyty z aluminium na fasadzie ukształtowano na kształt walców, które ułożono na przemian: wklęsły – wypukły, tworząc ekspresyjną formę rozfalowanej płaszczyzny. Co więcej, niektóre z aluminiowych płyt otrzymały perforację, przełamującą rytm gładkich, stalowych powierzchni. Szare, chłodne płaszczyzny aluminiowych walców doskonale pasują do naukowego, poważnego charakteru gmachu. Foto: Fotohaus, www.sheppardrobson.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera