Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Elewacja upleciona z czerwonych taśm, do złudzenia przypominająca koszyk – to znak rozpoznawczy budynku, który powstał w Tokio według projektu biura Aisaka Architects. Dzięki nietypowej elewacji niewielki biurowiec wyróżnia się na tle gęsto zabudowanego centrum japońskiej metropolii.

 

Oryginalne żaluzje

Elewacja upleciona jak koszyk (lub „zrobiona na drutach”, jak mówią o niej architekci) służy nie tylko nadaniu budowli wyjątkowego charakteru. Oblekające elewację taśmy chronią także wnętrze przed przegrzaniem, pełnią funkcję fantazyjnych żaluzji. Każda z aluminiowych taśm ma zaledwie 2mm grubości, nie odbierają więc dostępu światła, nie tłumią wentylacji – są lekkie i delikatne. Foto: www.aisaka.info, www.morfae.com,

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera