Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ażurowa elewacja jest znakiem rozpoznawczym nowej siedziby Wydziału Technicznego Uniwersytetu Wschodnioduńskiego (SDU) w Odense. Budynek jest dziełem znanej pracowni C. F. Møller Architects i oferuje studentom wiele wygodnych przestrzeni.

 

Światło i wentylacja

Ażurowa elewacja zapewnia budowli światło i wentylację: szklane bryły kolejnych części kompleksu są przez perforowane panele osłonięte, ale ogromne otwory w srebrzystych płytach zaplanowano tak, aby wpuszczały do sal wykładowych światło i umożliwiały naturalną wentylację. Te same otwory w ażurowej elewacji chronią jednocześnie sale wykładowe przed nadmiernym nagrzaniem się w słoneczne dni.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera