Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Osiedle mieszkaniowe dla kilkuset osób zaprojektowała w Sztokholmie pracownia Joliark. Zadanie nie było łatwe, bo duże bloki architekci musieli wkomponować w niewielką, ciasną przestrzeń. Priorytetem było zapewnienie wszystkim mieszkańcom dostępu do światła słonecznego.

 

Dostęp do światła

Osiedle mieszkaniowe Västermalms Atrium powstało w centrum Sztokholmu, w sąsiedztwie nowych biurowców, na dość niewielkiej działce. Gdy buduje się domy mieszkalne w centrum miasta nikt nie spodziewa się, że bloki staną wśród zieleni – bo na nią nie ma zwykle miejsca. Architekci z Joliark spróbowali jednak zapewnić lokatorom dostęp do światła słonecznego.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera