Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Betonowy pawilon o otwartej, pełnej światła i przestrzeni formie powstał na cmentarzu w mieście Pardesia w Izraelu. Autor projektu, Ron Shenkin opracował formę rzeźbiarską i efektowną, ale zarazem minimalistyczną, sprzyjającą skupieniu i wyciszeniu.

 

Na podeście

Betonowy pawilon został posadowiony na podniesieniu, na betonowym podeście, wyposażonym w szerokie schody. To subtelne odseparowanie pawilonu od reszty cmentarza działa na korzyść żałobników – daje im wrażenie oddalenia od smutnych uroczystości, a więc pomaga w skupieniu. Efektowna, choć surowa forma betonowego pawilonu wspomaga uroczysty nastrój, nadaje wykonywanym tu czynnościom wyjątkowości. Foto: Shai Epstein, www.ron-shenkin.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera