Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Steven Holl jest kolejnym znanym architektem, który rozpoczął współpracę z siecią ośrodków wsparcia dla chorych na raka – Maggie’s Centre. To według jego projektu powstaje właśnie następny, już dziewiętnasty ośrodek. I wzbudza kontrowersje.

 

Światło, kolor, bambus

Steven Holl zaprojektował minimalistyczny pawilon, którego półprzejrzyste ściany, wykonane z miejscami barwionej na różne kolory membrany mają do wnętrza wpuszczać mnóstwo rozproszonego światła. Wnętrze pawilonu Holl zorganizował wokół spiralnej klatki schodowej, wykonanej z bambusa. Projekt wzbudził wiele kontrowersji, bo różni się radykalnie od zdobnych gmachów zabytkowego szpitala. Holl jednak uznał, że nie ma powodu naśladować dawnej architektury i stworzył atrakcyjną, nowoczesną bryłę z myślą o przyszłych użytkownikach. Foto: www.stevenholl.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera