Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Złote aluminium pokrywa elewacje budynku centrum studenckiego w belgijskim mieście Kortrijk. Pomysł obłożenia gmachu perforowanymi płytami ze złotego aluminium należy do autorów projektu, pracowni AVDK.

 

Trzy wymiay i ażur

Złote aluminium, którego użyli architekci – to nie zwykłe, płaskie płyty. Po pierwsze – aluminiowe panele są perforowane, wycięto w nich graficzny wzór. Po drugie otoczono nimi okna na kształt grubych, przestrzennych ram, a więc nadano tym samym elewacjom niebanalną formę trójwymiarowych brył. „Inwestor chciał budynku efektownego, ale my nie chcieliśmy iść w ekstrawagancką ekspresję” – mówi Andie Decock z pracowni AVDK. Złote aluminium – to kompromis, który zadowolił wszystkich. Foto: http://avdk.be

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera