Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W 2011 roku nad brzegiem rzeki Niyang w Tybecie stanął kamienny pawilon, mieszczący kasę biletową, toalety, przebieralnie i miejsce do odpoczynku dla turystów. Budynek stanął w miejscu bardzo chętnie odwiedzanym przez turystów i z myślą o nich został zaprojektowany.

 

Kamienna rzeźba

Kamienny pawilon otrzymał nieregularny kształt nieprzypadkowo: okna przebito w takich miejscach, by kadrowały najpiękniejsze widoki tym, którzy znajdują się na dziedzińcu. Funkcje pawilonu (kasa, toalety itd.) wkomponowano w bryłę tak, że stały się prawie niewidoczne. „Zamaskowanie” praktycznego charakteru budynku spowodowało, że może on przypominać raczej geometryczną rzeźbę lub niezwykły twór natury, a nie pawilon, służący obsłudze ruchu turystycznego. Foto: www.standardarchitecture.cn

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera