Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dworzec autobusowy, położony w tureckim mieście Nevşehir przeszedł kilka lat temu znaczącą metamorfozę. Dzięki projektowi pracowni Bahadir Kul został on przebudowany i z prowincjonalnego, nieciekawego pawilonu zmienił się w oryginalny, zwracający uwagę budynek.

 

Inspiracja krajobrazem

Dworzec autobusowy wyposażono w kamienną elewację, ukształtowaną na kształt organicznej rzeźby. Jak podkreślają architekci, inspiracją dla nich był krajobraz Kapadocji, odznaczający się wyjątkowymi, nie występującymi nigdzie indziej na świecie formacjami skalnymi. Elewacja dworca autobusowego czerpie z form tego krajobrazu zarówno kształty, jak i kolorystykę, stając się dopasowanym, a jednak widocznym znakiem w przestrzeni. Foto: www.bkaarchitecture.com, www.designboom.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera