Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Oaza spokoju dla mieszkańców

 

Czas czytania: ~1 min


Prywatny las i basen w Bangkoku

 

7pmKY4pzbxxL9SPJOdSlqOrsk1vMNsWFQu36Z3OH4z9noQwtAPF77W9Ee1L2_trop1.jpg

Znajdujący się na przedmieściach Bangkoku ogród ekskluzywnego budynku mieszkaniowego, zaprojektowany został przez pracownię TROP, której zadaniem było odizolowanie prywatnej przestrzeni od hałasu zatłoczonej ulicy.

Pierwszym krokiem projektantów w wydzielaniu oazy spokoju dla mieszkańców było wzniesienie 3-metrowej przegrody, porośniętej zielenią. Z perspektywy ulicy, ściana wygląda jak zwyczajny mur posesji. Od strony wewnętrznej, ściana przekształca się w falująca linię, która ma za zadanie urozmaicić prostokątną zabudowę – stworzyć wrażenie naturalnego krajobrazu, lasu.

1NkowHm0PtDBWGsqXZUHEcaC487jxmiA1DDsEsueu8iahs4MVEZIGF5sTA90_trop2.jpg

Zamiast typowych rozwiązań ogrodowych, projektanci zdecydowali się na stworzenie miejskiego lasu. Nasadzone zostały 10 metrowe drzewa, które odgradzają okna mieszkańców od pobliskiej stacji kolejki miejskiej. Teren ogrodu został mocno zróżnicowany.

Zobacz projekt ogrodu


Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera