Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czy ten budynek na nas patrzy? Można chyba odnieść takie wrażenie, spoglądając na nietypową elewację, w której pojawiają się szczeliny, przypominające ogromne oczy. To multimedialna biblioteka, którą według projektu biura Périphériques wybudowano w miejscowości Saint Paul na wyspie Reunion.

 

Aluminiowe żaluzje

Wszystko za sprawą prostego pomysłu, żeby w kilku miejscach aluminiowe poprzeczki lekko rozsunąć, tworząc pomiędzy nimi szczeliny. Dzięki temu elewacja biblioteki stała się o wiele mniej monotonna – ogromne „oczy” (dla innych „usta”) nadały jej wyjątkowego wyrazu, przyciągają wzrok, intrygują. Co ważne, w miejscach owych szczelin utworzono tarasy – można na nie wyjść z biblioteki i podziwiać widoki nie będąc odgrodzonym od świata aluminiowymi osłonami.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera