Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Odile Decq, ekstrawagancka francuska architektka jest autorką projektu muzeum, które stanęło w mieście Nanjing w Chinach. Obiekt prezentuje dwie ekspozycje – geologiczną i archeologiczną, a jego siedziba otrzymała bryłę inspirowaną narastającymi przez tysiąclecia warstwami skał.

 

Czerwony detal

Odile Decq na budulec muzeum wybrała biały kamień, który uzupełniła szkłem raz detalami ze stali. Tę w wielu miejscach pomalowano na czerwono, by jeszcze bardziej podkreślić dynamikę form architektury. Jasną fasadę muzeum architektka uzupełniła jeszcze jednym elementem – ogromnym, czerwonym głazem, ustawionym przed wejściem i kryjącym klatkę schodową.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Rezydencja w kanionie
Rezydencja w kanionie

Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego wśród skał kanionu w stanie Utah opracowało biuro Spar ...

Webinarium Grohe: Nie daj się nabić w butelkę
Webinarium Grohe: Nie daj się nabić w butelkę

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, projektantów wnętrz, studentów, wykonawców i wszy ...

Webinarium Bauder: Dachy zielone Bauder elementem zrównoważonego rozwoju
Webinarium Bauder: Dachy zielone Bauder elementem zrównoważonego rozwoju

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera