Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Brick Award 2016 może powędrować do Szanghaju. To tam powstał budynek fabryki, który ze względu na malownicze położenie został zaprojektowany tak, by z krajobrazem współgrać i go nie zaburzać. Jako budulca użyto cegieł pochodzących z rozbiórek, używanych, z recyklingu.

 

Długa, płaska

Ceglana fabryka – to płaski, długi gmach. Został założony na planie, przypominającym rozciągniętą literę „Z” i ma ponad 160 metrów długości. Gmach ma także zróżnicowaną wysokość, sięgającą od dwóch do czterech kondygnacji. Ten nieregularny kształt ma spowodować, że budynek stopi się z krajobrazem. I rzeczywiście, fabrykę z daleka widać, jednak dzięki rozciągnięciu jej „na płasko” wśród łąk i pól nie dominuje ona, nie przytłacza, nie zaburza pejzażu.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera