Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Anish Kapoor jest jednym z bardziej znanych współczesnych artystów brytyjskich. Niedawno rzeźbiarz przeprowadził się do nowego studia, które powstało w wyniki przebudowy pofabrycznych zabudowań w południowym Londynie. Projekt adaptacji postindustrialnych obiektów opracowała pracownia Caseyfierro Architects.

 

Zachować formę

Dzięki interwencji architektów Anish Kapoor otrzymał wygodne i doskonale oświetlone przestrzenie do pracy. W jednym z budynków usunięto jedno piętro, tworząc ogromną, wysoką na 9 metrów przestrzeń, zalaną rozproszonym światłem z okien, położonych tuż pod linią dachu – to główna pracownia rzeźbiarza. Wszystkie uzyskane w wyniku przebudowy sale są przestronne i jasne. Architektom udało się też zachować zewnętrzną strukturę budynków, dzięki czemu nie straciły one swojego industrialnego wyglądu. Foto: http://caseyfierro.com, www.dezeen.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera