Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biały dom, jaki wybudowano nad morskim brzegiem na szwedzkiej wyspie Olandia przez architektów został nazwany „tunelem światła, przestrzeni i pejzażu morskiego”. Projekt budynku powstał w pracowni Claesson Koivisto Rune i pozornie może sprawiać wrażenie, jakby zupełnie nie pasował do nadmorskiej lokalizacji.

 

Nietypowy

Biały dom o gładkich ścianach i wklęsłym dachu na pierwszy rzut oka wydaje się nie pasować do malowniczego pejzażu wybrzeża. Dom pozbawiono elementów, kojarzących się z tradycyjną nadmorską zabudową, wykonano go z prefabrykowanych płyt betonowych i nadano surowy kształt. A jednak wszystkie te zabiegi architekci dobrze przemyśleli.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera