Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biały dom, jaki wybudowano nad morskim brzegiem na szwedzkiej wyspie Olandia przez architektów został nazwany „tunelem światła, przestrzeni i pejzażu morskiego”. Projekt budynku powstał w pracowni Claesson Koivisto Rune i pozornie może sprawiać wrażenie, jakby zupełnie nie pasował do nadmorskiej lokalizacji.

 

Właściwe ustawienie

Biały dom otrzymał kształt, pozwalający jak najlepiej posadowić go na działce i zapewnić mieszkańcom komfort użytkowania (chodziło o zminimalizowanie uciążliwości wiejących tu wiatrów oraz o zapewnienie widoków na morze z najważniejszych pomieszczeń domu). Te wymogi połączono z prostotą formy – dom ma elewacje z białych płyt betonowych, poprzecinanych tylko szarymi szczelinami. Całości dopełnia pogrążony dach.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera