Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia Evolution Design jest odpowiedzialna za projekt domu jednorodzinnego, który stanął nad brzegiem jeziora zuryskiego. Budynek wyróżnia się nietypowym kształtem – sprawia wrażeniem jakby jego kształt określała szeroka, biała wstęga, oplatająca kolejne kondygnacje.

 

Ściana jak wstęga

To stąd właśnie kształt obłożnych białym materiałem wijących się elewacji: każda z trzech kondygnacji domu została „owinięta” niczym wstęgą litą ścianą, która jednak osłania dom tylko z boków; od frontu elewacje domu zostały w całości przeszklone. Miękko wyginające się ściany zdeterminowały także kształt tarasu czy części ogrodu, rozciągającej się na dachu wkopanego w ziemię garażu.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera