Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom, przecięty szklaną szczeliną, wyglądający niczym podzielony na dwa plastry stanął w japońskim mieście Hyogo. Jego projekt powstał w pracowni Alphaville – jej członkowie starali się w gęstej zabudowie “wykroić” miejsce na nowy budynek mieszkalny.

 

Dom - osłona

Dom został w tym celu „przekrojony” na dwa „plastry” – podzielony na segmenty, pomiędzy którymi znalazła się przeszklona szczelina. Jej powstanie ma związek z tym, że domy w tej okolicy stoją wyjątkowo blisko siebie – nierzadko dzieli je ledwie metr. Architekci chcieli, aby mieszkańcy nowego domu mogli cieszyć się prywatnością – bez widoku sąsiadów czy przechodniów.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera