Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Prostą, drewnianą stodołę, stojącą w polu w wiosce w południowej Austrii architekci z biura Gangoly & Kristiner Architekten przerobili w nowoczesny dom. Takich projektów znamy wiele, przypominająca zabudowania gospodarcze bryła jest dość popularna w architekturze jednorodzinnej, tu jednak udało się zachować wiele z oryginalnej stodoły.

 

Szkło i deski

Dawną stajnię architekci rozdzielili na dwie części: zachowali dach oraz niewielkie powierzchnie drewnianych ścian. Pozostałe elewacje usunięto, zastępując je szkłem. Aby jednak zachować nadal klimat i wspomnienie o gospodarczym charakterze budynku na szyby nałożono z powrotem część desek ze ścian. W ten sposób przeszklone elewacje zyskały także nietypowe żaluzje. Foto: Paul Ott, www.gangoly.at

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera