Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia Platform_A zaprojektowała kawiarniany budynek, który stanąć miał w dość specyficznej lokalizacji: w wulkanicznym krajobrazie, w otwartej przestrzeni, z daleka od gwarnego miasta. W oczywisty sposób swoją formą nowy budynek musiał korespondować z otaczającym krajobrazem.

 

Dialog z krajobrazem

Budynek kawiarni, który stanął w miejscowości Aeweol na koreańskiej wulkanicznej wyspie Jeju miał korespondować z charakterystycznym otoczeniem, nie przytłaczać go. Autorzy projektu bardzo chcieli uniknąć wrażenia, że architektura góruje nad krajobrazem, ale też nie mieli zamiaru budynku specjalnie ukrywać. Poszukiwali współczesnej bryły, która z otoczeniem wejdzie w dialog.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera