Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kościół, który ma pogodzić niegdyś walczące ze sobą grupy, który ma przywrócić tolerancję i stać się znakiem szacunku do tradycji, do regionu, do lokalnej kultury i historii – takie cele stawiał sobie paryski architekt Maroun Lahoud, projektując świątynię dla dzielnicy w południowej części Bejrutu.

 

Jasny kamień

Kościół wybudowano z lokalnego kamienia. Do budowy użyto jasno szarych bloków o różnej wielkości – dzięki temu już sam budulec urozmaica bryłę. Każdy z kamiennych bloków ma odrobinę inny odcień, nieco inną powierzchnię, mniej lub bardziej połyskującą lub chropowatą – wszystko to sprawia, że niezwykła faktura i kolorystyka elewacji kościoła stały się tu ważnym środkiem wyrazu, elementem architektury.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera