Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stacja kontroli satelitów – to jeden z nowszych projektów madryckiej pracowni Herreros Arquitectos. Cylindryczny budynek projektanci ukryli za nietypową fasadą.

 

Ażurowa ściana

Cylindryczną bryłę stacji kontroli satelitów Herreros Arquitectos obudowali ażurową elewacją, wykonaną z aluminium. Z płyt aluminiowych o grubości 5 mm wycięli oni graficzne wzory (dominującym motywem jest tu romb), dzięki którym wpadające do wnętrza budynku światło filtrowane zostaje przez dziesiątki otworów w elewacji. Ażurowa ściana nie hamuje dostępu słońca, ale tworzy malownicze gry światła i cienia.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera