Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czerwony walec – niezwykły, nieco zagadkowy budynek stanął na jednym z placów w szwedzkim mieście Gothenburg. Budynek ma abstrakcyjną formę i nietypową kolorystykę, a swoim wyglądem skutecznie przyciąga ludzi.

 

Zygzaki

Czerwony budynek ma walcowaty kształt, jednak jeśli przyjrzeć się bliżej dostrzec można przemyślaną formę tej bryły. Pawilon ma zygzakowato ukształtowane elewacje – wszystko po to, by do wnętrza dostawało się jak najwięcej światła dziennego. Co więcej, każdy z „pierścieni” kondygnacji przesunięto nieco względem tej poniżej. W ten sposób budowla zyskała wyjątkowo dynamiczny wyraz.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera