Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia PPAG została zatrudniona do opracowania wizji rozbudowy jednej z wiedeńskich restauracji. Czy pracę wykonali dobrze, skoro budynek właściwie przestało być widać?

 

Po drugiej stronie lustra

Niewidzialna restauracja jest niewidzialna dzięki wypolerowanym płytom metalowym, pokrywającym jej elewacje. Lustrzane tafle na zewnętrznych ścianach rozbitej na szereg mniejszych części budowli powodują, że odbija się w nich parkowe otoczenie „ukrywając” w ten sposób fakt, że w parku znajduje się budynek. Ten bardzo prosty zabieg spowodował, że wśród drzew nie widać żadnej kubatury, a więc spacerowicze nie czują się przytłoczeni obecnością gmachu.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera