Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czy czegoś z tej bryle brakuje? Takie pytanie chciałoby się zadać, patrząc na dom, zbudowany według projektu Kenta Eto w japońskim mieście Oita. Aby jak najlepiej dopasować nowy obiekt do gęstej zabudowy architekt kawałek budynku… obciął.

 

Obcięte ściany

Dom bez narożnika został zamknięty za białymi ścianami. Dwie z nich ścięto tak, aby do rosnącego na wewnętrznym patio drzewa docierało światło słoneczne. Ścięte ściany nadają też bryle domu nietypowego kształtu; ścięcie naroża pozwoliło uniknąć wrażenia, że bryła domu jest ciężka, toporna i zamknięta na otoczenie. Dzięki obciętemu narożnikowi także i do wnętrza domu dociera więcej światła.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera