Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W zielonym podwórku pomiędzy kamienicami jednej z dzielnic Berlina powstał nowy dom. Architekci uznali, że spróbują zbudować go tak, aby… był niewidoczny, a więc nie zakłócał widoku, nie odwracał uwagi, nie tworzył na niewielkim podwórku ciężkiej kubatury.

 

Stopiony z otoczeniem

Dzięki tej nietypowej powłoce zielony dom stał się prawie niewidzialny – stapia się z otoczeniem, przenika z podwórkową zielenią, wydaje się mały i pozbawiony ciężaru. Otrzymał ponadto prostą formę korespondującą z kształtami okolicznych budynków. Jest o nich mniejszy i niższy, na współczesną modłę przebito go różnej wielkości oknami. Jednak jego najważniejszym elementem pozostaje elewacja z zielonych dachówek. Foto: Michael Nast, www.brandtundsimon.de

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera