Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Angielski klub piłkarski Forest Green Rovers rozstrzygnął właśnie konkurs architektoniczny na projekt nowego stadionu. Wymogiem było to, aby nowy obiekt był maksymalnie ekologiczny. Pierwszą nagrodę otrzymała bardzo wyjątkowa propozycja!

 

Wpisany w krajobraz

Drewniany stadion, zaprojektowany przez zespół pracowni Zahy Hadid odpowiada oczywiście temu wymogowi, w końcu co, jak nie drewno dobrze komponuje się z naturą. Projekt biura Zahy Hadid wygrał, bo architekci wkomponowali budynek w zagłębienie terenu, jego opływowy kształt doskonale komponując z naturalnym ukształtowaniem terenu. Poza przyjaznym środowisku rozwiązaniom technicznym i materiałowym stadion jest też praktyczny: mieści 5 tysięcy krzesełek dla widzów, można go jednak łatwo rozbudować i dwukrotnie powiększyć. Foto: www.zaha-hadid.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera