Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowoczesną architekturę trudno wpisuje się w krajobraz. Mimo to takie wyzwanie podjął niedawno zespół pracowni Paul de Ruiter Architects, projektując willę na zboczu wzgórza w Turyngii, w Niemczech. Jaki efekt osiągnął?

 

Minimalizm w lesie

Nowoczesna architektura w wizji Paula de Ruitera i jego zespołu – to minimalizm. Takiej stylistyki oczekiwał klient, taką też architekci uznali za najlepszą do powierzonego im zadania. Tym samym skomponowali bryłę z bardzo ograniczonej liczby elementów, pozbawioną detalu, ozdób, jakichkolwiek elementów „swojskich” albo „sielskich”, jakie często stosuje się w domach zatopionych w krajobrazie.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera