Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia MVRDV opracowała projekt kompleksu zabudowy, który ma powstać w turystycznej części Seulu. Plac wraz z otaczającymi go dwoma budynkami będzie się wyraźnie odróżniał od sąsiednich obiektów.

 

Budynki i place

„Otwartą” częścią projektu jest otaczająca budynki przestrzeń publiczna. Rozległy plac pomiędzy gmachami oraz drugi położony z boku. I to on rozsławi zapewne ów projekt. Ma bowiem formę gigantycznej złotej „plamy”, która rozlewa się od dachu budynku, przez jego elewację daleko na chodnik. Złota plama kryje wejście do budynku, pełni funkcję publicznego amfiteatru, ale przede wszystkim jest znakiem rozpoznawczym tego miejsca.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera