Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Narożny dom z cegły, stojący w peryferyjnej dzielnicy Brukseli, Schaarbeek, dzieło pracowni MS-A oraz V+ zdobyło niedawno nominację w konkursie Mies van der Rohe Award 2017. ze względu na użyty do budowy materiał gmach dostrzeżony został także w konkursie Brick Award.

 

Dla dużych rodzin

Bo narożny dom z pracowni MS-A oraz V+ pełni ściśle określoną funkcję: mieści lokale komunalne o dość dużym metrażu. Powstał, aby stać się miejscem zamieszkania dla uboższych, wieloosobowych rodzin. Tradycja budowania przez gminy domów z lokalami socjalnymi i komunalnymi jest w Zachodniej Europie bardzo rozwinięta, zwykle jednak w takich budynkach znajdują się niewielkie lokale. W tym obiekcie mieszkania są duże.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera