Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wielofunkcyjne centrum, mieszczące nawet kilkanaście funkcji zaprojektowali architekci z pracowni Drost + van Veen Architecture w holenderskim mieście Doetinchem. Poza połączeniem w jednym obiekcie wielu przydatnych mieszkańcom usług budynek wyróżnia się także niezwykłą elewacją.

 

Szare dachówki

Mimo rozmiarów i nagromadzenia wielu różnych funkcji gmach ma kameralny charakter. Nie jest wysoki, dzięki łamanemu dachowi kojarzy się ze „swojską”, historyczną zabudową. Tym, co najbardziej wyróżnia jest jednak elewacja. Pokryto ją w całości dachówkami: ceramiczny materiał na elewacji zastępuje tynk, nadając ścianom wyjątkowy wygląd.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera