Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wielofunkcyjne centrum, mieszczące nawet kilkanaście funkcji zaprojektowali architekci z pracowni Drost + van Veen Architecture w holenderskim mieście Doetinchem. Poza połączeniem w jednym obiekcie wielu przydatnych mieszkańcom usług budynek wyróżnia się także niezwykłą elewacją.

 

Trójwymiarowa powierzchnia

Pokrywanie elewacji budynków płytkami ceramicznymi nie jest często stosowanym rozwiązaniem. W tym wypadku dzięki przypominającym dachówkę niewielkim płytkom ułożonym na wzór rybich łusek gmach zyskał indywidualny, niebanalny charakter. Utrzymane w różnych odcieniach szarości i beżu utworzyły niejednolitą, trójwymiarową powierzchnię, dzięki której rozciągnięty na sporym terenie budynek nie wydaje się monotonny. Foto: www.vanveenarchitecten.nl, www.contemporist.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera