Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ghat House – to nazwa domu, który zaprojektował Max Núñez w miejscowości Cachagua w Chile. Budynek jest niezwykle zlokalizowany i jego bryłę zdeterminowała właśnie ta nietypowa lokalizacja.

 

Dobrze dopasowany

Ghat House został „rozciągnięty” wzdłuż zbocza, niejako powtarzając kształt, spadek, poziom nachylenia skarpy, na której stanął. Dom ciągnie się płasko wzdłuż zbocza – ma kilka niewielkich kondygnacji, które ułożone są uskokowo. To pełne dopasowanie się do biegu zbocza, do ukształtowania terenu pozwoliło tak dobrze wkomponować budynek w skarpę.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera